Grad Komiža

O gradu

Komiža se ugodno smjestila u najvećoj uvali na otoku Visu koja gleda prema otvorenom moru i dalje, prema Italiji. Skrivena je i od ostatka otoka 600 metara visokim brdom Humom s kojeg se pruža izvanredan pogled. 

Prvi put u povijesti se spominje kao selo, „villa Comisae“,  1542. godine kada su se stanovnici otoka Visa iz unutrašnjosti otoka počeli seliti na obalu. 

Malo je to mjesto (oko 1700 stanovnika) koje vas neće ostaviti ravnodušnima već na prvoj šetnji njegovim uskim ulicama, kaletama, stisnutim oko luke. Tu ćete uživati u konobama i restoranima s ribljim specijalitetima, kušati domaće vino, nekada najcjenjenije u Europi, Vugavu i Plavac mali. 

Osim vinogradarstvom, ljudi su se u Komiži oduvijek bavili ribarstvom. Ovdje je ribarstvo umijeće, plod dugotrajne tradicije koja nam priča priče o izvanrednim ribarima, inovatorima, poznatim diljem Mediterana, ali i šire. U Ribarskom muzeju možete krenuti put povijesti kroz mnogobrojne ribarske alate koji su tu izloženi. Razgledajte i  brz, okretan brod koji je nastao baš za potrebe opasnog pučinskog ribarenja: ribarska gajeta Falkuša. U Komiži se na dan Svetog Nikole, zaštitnika putnika, pomoraca i ribara, pali žrtveni brod ispred istoimene župne crkve. 

Dolazite li zbog kupanja i sunčanja, osupnut će vas ljepota komiških plaža i uvala. Neke od šljunčanih plaža koje su u blizini hotela Biševo imaju i izvore pitke vode. Ovdje su plaže po mjeri za svakoga, od izoliranih mjesta gdje ćete moći u miru i tišini spajati sva čuvstva vašeg tijela i duha, do plaža sa zabavnim sadržajima kada zaželite, uz modro more i plavo nebo, veseliti se i plesati u društvu do zore.

No, ako vam i to nije dovoljno, “Komiško kulturno ljeto” vrvi klapskom pjesmom i raznim glazbeno-scenskim manifestacijama. 

Imate li svoje plovilo, privežite ga u komiškoj luci, siđite na kopno, oduševite se Komižom, prespavajte u našem hotelu, posjetite agroturizme i konobe i uživajte u trenutku u kojem ćete se vremeplovom vratiti u vremena tradicije i života po mjeri čovjeka.  

 

Gdje ići i što pogledati

Muzej ribarstva

Muzej je smješten u Komuni, mletačkoj utvrdi  iz 16. stoljeća, na komiškoj rivi. Zaljubljenici ribarstva oduševit će se zbirkom izvornih predmeta brodske i ribarske opreme Komižana, stoljećima najboljih i najpoznatijih ribara na Jadranu. Posebnu pažnju treba svakako pridati i replici komiške gajete falkuše, brzog i okretnog broda kojim su se ti vrsni ribari služili za opasan lov na pučini.

Posjetiteljski centar Geoparka Viški arhipelag

U Komiži se smjestio posjetiteljski centar Geoparka Viški arhipelag gdje se mogu dobiti sve informacije vezane uz Geopark te razni materijali. Posjetiteljski centar djelo je poznatog hrvatskog poslijeratnog arhitekta Ivana Vitića. 

Geopark Viški arhipelag područje je u središnjem dijelu Jadranskog mora koje je prošlo specifične geološke preobrazbe što je dovelo do stvaranja impresivnih geoloških struktura i geomorfoloških fenomena. Dio je europske i svjetske UNESCO-ve mreže geoparkova čiji su glavni ciljevi zaštita, edukacija i održivi razvoj.  

S obzirom na njegovu prirodnu posebnost, kulturnu baštinu i povijesne činjenice, WWF- svjetska organizacija za zaštitu prirode proglasila je 2003. godine Viški arhipelag jednom od deset posljednjih “rajskih oaza Mediterana”.

Postoje 3 geostaze koje obavezno morate posjetiti uz stručno vodstvo pogotovo ako ste ljubitelji prirode i njenih umjetničkih djela: Geostaza Komiža, Geostaza Biševo i Geostaza Vis -Rukavac. 

 

Titova špilja

Imate li avanturističkog duha i volite povijest, obiđite Titovu špilju skrivenu na padinama Huma, najvišeg Viškog vrha. Kako biste stigli do špilje, priječi ćete put od 275 stuba.

Tu je 1944. bio vrhovni štab partizanske vojske kada se nakon desanta na Drvar i putujući preko Italije, ovdje sklonio Josip Broz Tito. Na viškoj je obali izrekao povijesnu rečenicu: “Tuđe nećemo, svoje ne damo!”

 

Plaže i uvale

Cijela komiška uvala ispunjena je mnoštvom prekrasnih šljunčanih plaža. Kada ujutro krenete iz hotela Biševo moći ćete gotovo svakoga dana izabrati novu plažu gdje uživati u toplom suncu i modrom, kristalno čistom moru. Tu je more posebno lijepo i svježe zbog struja koje s otvorenog mora neprestano donose novu vodu.

Na svakoj plaži otkrit ćete nova čuda prirode koja stvaraju idealan okvir hlada i ljepote. Mnoge od ovih plaža imaju i izvore pitke vode. Volite li tajnovita i izolirana mjesta, odaberite i takvu plažu.

Dakle, bilo da tražite svoj rajski dio obale za romantično kupanje ili ste u potrazi za idealnim mjestom gdje će se vaša djeca bezbrižno brčkati u moru dok vi uživate na suncu, komiške će vam plaže to pružati.

Najveća i najpopularnija plaža je ona koja se nalazi upravo ispod hotela Biševo.

GUSARICA

Gusarica je ime dobila po crkvi sv. Marije poznatoj kao “Gospa Gusarica” koja se nalazi odmah do plaže.  Legenda kaže da su gusari nekad davno opljačkali crkvu i ukrali Gospin portret. Kada su isplovili njihov je brod upao u veliku oluju i potonuo, a valovi su portret donijeli natrag na plažu, ispred crkve.

Plaža Gusarica ispunjena je sitnim i mekim šljunkom te ima postepen ulaz u more što je čini idealnom za dječje brčkanje i učenje plivanja. Okružena je stablima borova, tamarisa i rogača pa se u njihov hlad možete skloniti kada se želite odmoriti od topline sunca.

Plaža je pogodna za osobe s invaliditetom, ima tuševe i kabine za presvlačenje. Tu je i nekoliko kafića i snack barova.

U samom centru Komiže naići ćete na više plaža, od kojih treba istaknuti plažu LUČICA. Ugnijezdila se iza velikog lukobrana koji štiti gradsku luku, a opremljena je tuševima i kabinama za presvlačenje te lijepim, malim beach barom. Kada dođe oseka, moguće je kroz more prijeći s Lučice na druge plaže.

Plaža KAMENICE popularno je okupljalište mlađih generacija. Kamenice imaju sve:  topli šljunak za bose noge, modro more za uživanje, izvor pitke vode za osvježenje, stabla tamarisa i borova koji pružaju hlad. Ovdje su i najljepši zalasci sunca na cijelom otoku zato što je plaža okrenuta prema zapadu. Kada sunce zađe i upriliči svoj večernji spektakl, kafić i snack bar se pretvara u klub u kojemu možete uživati uz muziku u komiškim vrelim noćima.

Imate li kućnog ljubimca, obavezno posjetite VARTALAC. Ova je plaža namijenjena upravo njima. Okružena je bujnom vegetacijom i stijenama vulkanskog podrijetla, a more je kristalno čisto.

PIZDICA i VELU ŽOLO su plaže za sve koji traže mir i tišinu. Na njima nikada nema previše gužve. Obje plaže bogate su izvorima slatke vode, šljunčane su, a more vrvi bogatim podvodnim životom. Tu ćete uživati u zvukovima valova i pjesmi cvrčaka.

Naturistički raj satkan je od dvije veće plaže i nekoliko manjih, lijepih šljunčanih kutaka. To su izolirana mjestašca, u potpunoj prirodi, a ipak su blizu grada Komiže.

Strmim puteljkom kroz prirodu sići ćete na podlogu od mekanog i sitnog šljunka okruženu hladom tamarisa i borova. To je plaža NOVO POŠTA.

TEMPLUŽ je skriveni biser na koji se dolazi uglavnom morskim putem. Tu se možete sakriti od svakodnevice, od životnih prilika i neprilika i, ponekad, od sebe samih☺

Kada su stjene pravi izbor, plaža STORO POŠTA idealna je za vas koji uz male šljunčane zone volite ležati na suncem okupanim stijenama.

Plaži BALUNCIĆ moguće je pristupiti samo morskim putem.  Skrivena je od očiju znatiželjnika, okružena prekrasnom prirodom i stvorena po mjeri za dvoje.

To nije sve. Krenite u istraživanje svega što vam ova obala pruža i oduševite se i s ostalim prekrasnim plažama: BILE STINE, BJAŽIĆOVO, ŽANIĆOVO, ŠPORKU ŽOLO, JURKOVICA i MLIN.

Izleti

Ostane li vam još malo vremena, iz Komiže možete krenuti na razne organizirane izlete: posjetiti otok Biševo i njegovu Modru špilju, otploviti do otočića Svetac i Brusnik, na legendarnu Palagružu ili do najudaljenijeg hrvatskog otoka, vulkansku Jabuku.

 

Restorani i konobe

Na komiškoj rivi pregršt je restorana i kafića u kojima možete uživati u mediteranskoj kuhinji i iskonskim specijalitetima otoka. Upustite se u istraživanje, u kulinarsku rutu ne samo kroz Komižu već i u unutrašnjost otoka gdje ćete otkriti seoska imanja s originalnim delicijama. Iznenadite se okusima i mirisima koje još do sada niste iskusili.

Osim jela, svaka komiška kužina dići se svojim tajnim, tradicionalnim receptima i osebujnošću i gostoljubljivošću vlasnika pa uz finu hranu i slatku vinsku kapljicu, nikako nemojte propustiti i pokoju zanimljivu priču.