Otok Biševo

Da li ste razmišljali o tome da imate svoj omiljeni otok? Biševo, mali biser Mediterana, mogao bi zaslužiti tu titulu. Otočić od svojih 6 kilometara kvadratnih do kojega možete iz Komiže gotovo doplivati jer ih dijeli samo 5 nautičkih milja, uvest će vas u dimenziju laganog bivstvovanja u zemlji naših predaka. Vrijeme je tu relativna stavka. Sve će ovisiti samo o vama od trenutka od kada svojom nogom kročite na otok.

Petnaestak stanovnika ovdje je pronašlo svoj mir i svoj smisao. Budete li se družili, oduševiti će vas svojom gostoljubljivošću i jednostavnošću. Ovdje je neki drugi svijet u kojemu materijalno je sekundarna stavka. Ljepota življenja u prirodnom okruženju svakako je glavni i osnovni smisao na otoku Biševo.

Još ako k tome dodamo prirodu koja se tu razbahatila svojom ljepotom podarivši otoku Modru špilju, Medvidinu špilju, plodno tlo za vinovu lozu i sočnu kapljicu Plavca malog te pješčane plaže iz snova, Biševo će u svakom smislu postati  vaš omiljeni otok.

Na Biševu ima čak nekoliko naselja: Mezuporat, Porat, Poje, Velo Gora, Nevaja, Potok te Gornja i Donja Salbunara koja su gotovo pusta tijekom zime. U crkvi svetog Silvestra iz XVI. stoljeća održava se misa na Slvestrovo, 31.prosinca. Pored crkve pali se oganj oko kojeg se okuplja domaće stanovništvo i njihovi gosti, a onda se uz pjesmu, ples i odličnu hranu ispraća Stara godina i dočekuje Nova. 

Najposjećenija mjesta na otoku su svakako njegove prekrasne morske špilje.

 

Web: bisevo.hr

 

Špilje

Modra špilja – ova špilja teatralna je kulisa u kojoj se priroda igra oblicima i bojama i nitko ne može ostati ravnodušan pred tom ljepotom. Nalazi se u uvali Balun, na istočnoj strani otoka. Poznavali su je vrsni ribari Komiže još od davnina, a od kada je 1884. godine probijen vanjski ulaz kroz koji je moguće ući čamcem, postala je nezaobilazna meka moreplovaca i turista iz cijeloga svijeta. 

Modra špilja duguje svoj privlačan naziv odsjaju sunčevih zraka koje oko podneva, za mirnog mora, prodiru kroz podvodni otvor u špilju, reflektirajući se od bijelog dna i podaruju joj modru boju.

Špilja nije duboka, od 3 do 20 metara, te je njen tipičan krški oblik koji podrazumijeva podvodne pukotine zanimljiv za ronioce. 

Svake se godine izdaju nove informacije vezane uz početak organizacije posjeta Modroj špilji te je poželjno prije posjeta raspitati se o istima. Za posjet potrebno je najaviti se barem 24 sata ranije. 

Medvidina špilja – tajanstvena špilja koja se nalazi u uvali Trešjavac, na južnom dijelu otoka, jedna je od najdužih morskih špilja na Jadranu. Ime je dobila po sredozemnoj medvjedici, najrjeđoj vrsti tuljana, koja je obitavala u špilji. Ovog najugroženijeg sisavca na svijetu lokalni su ribari nazvali “morski čovik”. “Morski čovik” je danas rijetko viđen na Jadranu. 

Odlučite li se zaplivati kroz uski kanal špilje doći ćete do šljunčane plaže zvane Malo žalo ili mali žal.

Na  Biševu postoji još osam manjih i većih špilja, tik uz obalu otoka. To otoku daje određenu mističnu notu i raspiruje istraživački duh. Po špiljama je, uostalom, Biševo i dobilo ime – L‘ísola dei busi (s talijanskog: otok rupa)

 

Plaže i uvale

Mezoporat (Mezuporat) – nalazi se na istočnoj strani otoka. Uvala ima šljunčanu plažu i polazište je za izlete u Modru špilju.

Uvala Porat –uvala smještena na južnom dijelu otoka. Njena pješčana plaža, jedna od najljepših na otoku, skrivena je ispod hridi i natkrivena borovom šumom. U njenih nekoliko ugostiteljskih objekata možete uživati u biševačkom Plavcu, kapljici crnog vina nadaleko poznatog po svojim posebnim vinskim notama. 

Salbunara (Sarbunora) – uvala s malom pješčanom plažom, dovoljno hladovine i kristalno čistim morem. Stvorena za uživanje. 

Gdje jesti

 

Što raditi

TREKING

Lagani treking po otoku idealna je aktivnost u kojoj ćete uživati diveći se prirodi, u izvrsnom spoju razgibavanja tijela i smirivanja duha. Hodajući nekih dvadesetak minuta doći ćete do biševačke uzvisine, u mjesto Polje. Tamo se nalazi crkva sv. Silvestra, jedina crkvica na otoku te stara škola i nekoliko kamenih kuća. 

Nastavite li dalje, doći ćete do najvećeg vrha na otoku, Stražbenica na 240 metara, te odahnuti uživajući u pogledu na Palagružu, maleni otok Svetac, Brusnik i Jabuku.

Kud god se spustili, savršenstvo te jedinstvene treking staze upotpunite kupanjem i osvježenjem u kristalno čistom moru.

 

ASTROTURIZAM

Bez obzira na to što otoku Biševo nije još dodijeljen status međunarodnog parka tamnog neba, očuvanjem otočnih tradicija i prirode, nebo iznad Biševa iznimno je tamno te su zvijezde na njemu posebno sjajne. Ovdje nema svjetlosnog onečišćenja te se aktivno promovira očuvanje noćnog neba za sve naraštaje koji su već tu i koji tek dolaze. 

Cilj je svakako popularizacija astronomije, ali i romantičnih šetnja ispod neba prepunog zvijezda. 

 

Informacije

Biševo je s Komižom povezano redovnom brodskom linijom, a u ljetnim mjesecima postoji nekoliko izletničkih linija. 

Turističke agencije u Komiži nude izlete na otok Biševo. 

Do uvale Mezoporat gdje se nalazi Modra špilja, možete stići i brzim brodom ili gliserom za 15 minuta. 

Na komiškoj se rivi nalaze i info pultovi gdje ćete dobiti sve informacije vezane uz izlete te možete rezervirati svoje mjesto za nezaboravnu pustolovinu.